تعداد بسیار زیادی کمپین ایمیل مارکتینگ وجود دارد که بر اساس هدف ایمیل مارکتینگ خود میتوانید برای مشترکینتان بفرستید. در این مقاله مهمترین انواع کمپینها را به شما معرفی می کنیم و به شما می گوییم که چگونه در دستیابی به هدف ایمیل مارکتینگ خود به شما کمک خواهند کرد. قبل از همه چیز باید بدانید که موارد زیر پرکاربردترین انواع کمپینها در دنیای بازاریابی ایمیلی هستند اما کمپین ایمیل مارکتینگ مناسب برند شما، به نوع برند و خلاقیت تیم مارکتینگتان بستگی دارد و لزومی ندارد که حتما از این کمپینها استفاده کنید.
ایمیل خوشامد گویی
اولین انواع کمپین ها و مهمترین اقدامی که در مقابل یک مشترک تازه (NewSubscriber) لیست ایمیل خود میتوانید انجام دهید، ارسال یک پیغام خوشامدگویی است. در تمام امور، برخورد اول مهمترین و تأثیرگذارترین برخورد است و بسیاری از شرکتها، این برخورد اول در ایمیل مارکتینگ را انجام نمیدهند.
ایمیل خوشامدگویی بالاترین نرخ بازگشایی را در دنیا دارد اما به شرطی که بلافاصله پس از مشترک شدن فرد ارسال شود. اگر روزها و هفتهها پس از مشترک شدن افراد برای آنها پیام خوشامد گویی ارسال کنید، ریسک اسپم شدن را به جان خریدهاید. میپرسید چرا؟ چون بیشتر افراد حتی به خاطر نخواهند آورد که خودشان در فرم Opt-in شما مشترک شده بودند.
محتوایی که در ایمیل خوشامدگویی خود استفاده میکنید به چیزی که میخواهید ارائه دهید، بستگی دارد اما به طور کلی در ایمیل خوشامدگویی میتوانید شخصیت برندتان را به تصویر بکشید و به مشترک خود بگویید انتظار دریافت چه ارزشهایی از برند شما را داشته باشد.
چنانچه عرضه کنندهی کالا یا خدمتی هستید، ایمیل خوشامدگویی بهترین مکان برای توضیح دادن نحوه دریافت کالا یا خدمت شما و نشان دادن نقطه شروع به مشترکتان است.
ایمیل خوشامدگویی به موقع و با محتوای درست میتواند اعتماد کافی در مخاطب شما ایجاد کرده، اعتباری برای سازمان شما بوجود آورده و باعث موفقیت سایر کمپینهای ایمیل مارکتینگ شما بشود.
خبرنامه
خبرنامه نوعی از انواع کمپین ها در ایمیل مارکتینگ است که عموماً به صورت هفتگی، ماهانه یا در بازههای زمانی مورد تشخیص بازاریاب ایمیلی ارسال میشود. برای ایجاد خبرنامه ابتدا شما باید از مخاطبان خود بخواهید تا در خبرنامۀ ایمیلی شما عضو شوند. سپس با یک برنامه زمانی مشخص مثلا هفتگی یا ماهانه برای آنها ایمیل ارسال کنید؛ از اخبار مرتبط با محصول یا خدماتتان گرفته تا پستهای وبلاگتان را میتوانید به عنوان خبرنامه ارسال کنید.
اگر خبرنامه را درست انجام بدهید، نه تنها مثل دیگر کمپینهای ایمیل مارکتینگ برای مخاطب شما خسته کننده نخواهد بود، بلکه با نگه داشتن آنها در جریان محصول یا خدمات خود، اطلاع رسانی و حتی سرگرمی، به آنها خدمت واقعی ارائه خواهید کرد. مهمتر از همه اینکه نام برند شما به طور مرتب برای مشترکین لیست ایمیلتان تکرار خواهد شد و حتی باعث بازگشت آنها به وب سایت شما میشود.
یک خبرنامه خوب شامل فاکتورهای زیر است:
یک عنوان خوب که بهتر است با یک تصویر جالب همراه باشد.
متن خلاصهی هر موضوعی که میخواهید در مورد آن خبری بدهید یا مقدمهی مقاله وبلاگتان.
فراخوان عمل (Call To Action).
با این سه مورد ساده، جذابیت بصری برای مخاطب ایجاد کرده، حس کنجکاوی او را تحریک نموده و او را به مسیر دلخواه خودتان هدایت کنید.
ترویج (Promotion) محصول یا خدمت
ترویج محصول یا خدمات میتوان گفت که متداولترین نوع از انواع کمپین ها است و معمولاً به همراه نوعی مشوق(مثلا یک کد تخفیف) ارسال میشود و به هدف افزایش فروش است. احتمالاً همین حالا در صندوق ایمیل خودتان حداقل یک ایمیل به این فرم پیدا خواهید کرد.
متداولترین اشتباهی که در این نوع ایمیلها انجام میشود این است که کمتر از بقیه کمپینها، استراتژیک و برنامهریزی شدهاند و صاحبان کسب و کار اغلب اعضای لیست ایمیل خود را با این ایمیلهای تبلیغاتی به رگبار میبندند. اما طبق تجربه برای جلوگیری از اسپم شدن، ایمیلهای تبلیغاتی را باید به بخشهای خاصی از لیست ایمیل خود و بر مبنای استراتژی از پیش تعیین شده بفرستید.
منظورم این است که به جای اینکه 10 ایمیل تبلیغاتی را هر چند وقت یکبار ارسال کنیم، برای کمپین ایمیل مارکتینگ ترویج دهنده محصولمان یک داستان داشته باشیم. داستانی که در آن هر ایمیل، کاربر را چشم انتظار ایمیل بعدی نگه دارد. میدانم کار سختی است اما شما که محصول یا خدمتتان را بهتر از هر کسی میشناسید، با اضافه کردن کمی چاشنی خلاقیت میتوانید داستان خود را خلق کنید.
دعوتنامه
دعوت به یک رویداد مثل یک جشن سالگرد، کنفرانس، همایش و … را به راحتی میتوانید از طریق ایمیل انجام بدهید. هدف از طراحیِ دعوت به یک رویداد، افزایش آگاهی مخاطبان در مورد رویداد شما و تشویق افراد به شرکت در آن است. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، پیشنهاد میکنیم دعوتنامه خودتان را در بازههای زمانی مناسب به چهار ایمیل زیر تقسیم کنید:
ایمیل دعوت حدود یک ماه قبل از رویداد.
ایمیل پیگیری دعوت حدود دو هفته قبل از رویداد.
ایمیل یادآوری چند روز قبل از رویداد.
ایمیل تشکر بعد از رویداد برای کسانی که شرکت کردهاند و ایمیل چکیده رویداد برای کسانی که شرکت نکردهاند.
معمولاً رویدادها برای برگزارکننده هزینه دارند. به این خاطر، اکثر رویدادها شامل مبلغ ورودیهای برای شرکت کننده هستند. مشکلترین کاری که در این نوع از انواع کمپین ها پیش روی شما قرار دارد متقاعد کردن افراد به پرداخت آن هزینه و شرکت در رویداد است. سادهترین راه این است که صادقانه به مشترک خود بگویید این رویداد چه مزیتی برای او به دنبال خواهد داشت. در کنار بیان این مزیت، جذابیت بصری فراموش نشود!
کمپین آموزشی
این نوع از انواع کمپینها همانطور که از اسمشان مشخص است، محتوای آموزشی دارند اما این محتوا باید مشکلی از مخاطبین ایمیل شما را حل کند وگرنه هیچ ارزشی برای او نخواهد داشت.
پس تلاش کنید محتواهای آموزشی مفید برای مخاطب خودتان تولید کنید و همچنین در نوع محتوای تولیدی نیز دست و دلباز باشید. هر چند وقت یکبار مشترکین لیست ایمیل خود را با یک انیمیشن جذاب یا یک وبینار رایگان تحت تأثیر قرار دهید. باور کنید که تولید محتوا معجزه میکند.
ارتباط بعد از خرید
این نوع از انواع کمپین ها ایمیلی است که بعد از خرید مشتری با محتوای تشکر یا معرفی خدمات پس از فروش یا هر گونه محتوای دیگر برای او ارسال میشود. این نوع کمپینها اگر به صورت استراتژیک روی نوع محصول یا خدمت خریداری شده برنامه ریزی شوند و در زمان درستی پس از خرید ارسال شوند، باعث اعتماد بیشتر مشتری به برند خواهد شد. حتی تأثیر روانی چشمگیری روی مشتری گذاشته و از افسردگی پس از خرید (Post-PurchaseDepression) او جلوگیری میکند.
این مدل ارتباط بعد از خرید را ما در ایران معمولاً در قالب اساماس مارکتینگ(SMS Marketing) و بلافاصله پس از خرید مشتری انجام میدهیم. به دو دلیل :
ایمیل مشتری اولین و اصلیترین راه ارتباط ما با او نیست.
با ابزارهای اتوماسیون ایمیل مارکتینگ کار نمیکنیم.
پرورش سرنخ (Lead Nurturing)
یک سری ایمیلهای کاملاً به هم متصل که محتوای مفید و هدفداری دارند میتوانند سرنخی که دست کاربر خود دادهاید را به خوبی پرورش بدهد. وارد شدن افراد به چنین کمپینی از انواع کمپین ها بستگی به رفتاری دارد که در برابر یک سرنخ از خود نشان دادهاند.
ممکن است نام این کمپین کمی سردرگم کننده باشد اما دقیقاً همانطور که از اسمش مشخص است، این نوع کمپینها با هدف پرورش یک سرنخ از طریق قیف بازاریابی به منظور بالفعل کردن مشتری بالقوه برنامهریزی میشوند. به بیان سادهتر، شخصی که وارد وبسایت شما میشود در مرحله اول فقط یک کاربر عادی است اما وقتی شما اطلاعات او را میگیرید (مثلا آدرس ایمیل) و به او ایمیل میدهید، این شخص به یک سرنخ تبدیل میشوید. این یعنی شما یک قدم جلوتر رفتید. حالا باید سعی کنید این سرنخ را که یک مشتری احتمالی (بالقوه) است به یک مشتری واقعی (بالفعل) تبدیل کنید تا از شما خرید کند.
به عنوان مثال شما یک پیشنهاد به لیست ایمیل خود میفرستید. این پیشنهاد (مثلاً ارسال رایگان خرید بالای 100 هزار تومان که این روزها از همه طرف به گوشمان میخورد!) سرنخی است که شما دست کاربر خود دادهاید. در تکمیل این ایمیل، یک فایل راهنما میفرستید و پس از آن برای کسانی که تبدیل شدهاند (یعنی روی لینک پیشنهاد شما کلیک کردهاند)، یک پیشنهاد تکمیلی ارسال میکنید. در کل هر فعالیتی که بتواند سرنخ را به سمت خرید بکشاند، پرورش آن سرنخ است.
منطق کلی پرورش سرنخ ساده است : با انجام بخش بندیهای خاص روی افرادی از لیست ایمیلتان که میدانید به چه چیزی علاقه دارند، میتوانید محتوای مرتبط و هدفدارتری برای آنها ارسال کنید. این کار میتواند رابطه بین شما و مخاطبتان را قویتر بکند. برنامه ریزی، بخش بندی و زمانبندی سه عامل خیلی مهم این نوع کمپین است.
این را هم در نظر داشته باشید که مهم است به دریافتکننده ایمیل توضیح بدهید که چرا این ایمیل را دریافت میکند. برای مثال، میتوانید بگویید: از آنجایی که شما کتاب الکترونیکی مربوط به “آن موضوع” را دانلود کردید، ما متوجه شدیم که شما به “آن موضوع ” علاقمندید و فکر کردیم که ممکن است دریافت این اطلاعات در زمینه “آن موضوع” هم برای شما جالب باشد.
ایمیل مناسبتی
در این نوع از انواع کمپین ها با کمک ابزارهای تحلیلی مثل گوگل آنالیتیکس و جمع آوری داده از مشترکین خود، به سادگی میتوانید این قبیل کمپینها را راهاندازی کرده و از تأثیرگذاری چشمگیر آنها بهره ببرید. تبریک تولد، اعیاد، روزهای مرتبط با شغل افراد، سالگرد مشترک شدن فرد در لیست شما و … نمونههای خوبی از کمپینهایی است که میتوانید طراحی کنید. تجربه به ما نشان داده به علت هدف قرار گرفتن خود شخص در این قبیل کمپینها، نتیجه قابل توجهی به همراه خواهند داشت.
از سر گیری روابط (re-engagement)
فرض کنیم بخشی از مشترکین لیست ایمیلتان بیش از 6 ماه است که هیچکدام از ایمیلهای شما را باز نکردهاند. این ها در اصل مشترکین غیرفعال شما هستند و میتوانید مجموعه کمپینهایی را برای درگیر کردن مجدد آنها با کسب و کار خود طراحی کنید. نتیجه این تلاش شما این خواهد بود که یا این افراد ارتباط خود را با شما از سر میگیرند یا هیچ عکسالعملی به محرک شما نشان نداده و شما میتوانید لیست ایمیل خود را از این مشترکین غیر فعال پاکسازی کنید.
حتماً میپرسید چرا آنها را پاک کنیم؟ چون این مشترکین بار اضافهای روی دوش شما هستند و با باز نکردن ایمیلهای شما، تهدید بالقوهای در به خطر انداختن شهرت شما پیش فراهمکنندگان سرویس اینترنت و پایین آمدن نرخ تحویل ایمیل شما هستند.
همانطور که قبلا هم گفتیم انتخاب یک نوع از انواع کمپین ها ایمیل مارکتینگی کاملاً به هدف شما بستگی دارد. اگر به دنبال فروش مستقیم هستید، پس کمپینهای دارای محتوای ترویجی محصول یا خدمت، اطلاعیه از فروش، ارسال پیشنهادهای ویژه و … در راستای هدف شما هستند. اگر فقط به دنبال این هستید که مشتری فعلی خود را در مورد کسب و کار خود به روز نگه دارید و نام خود را در ذهن مشترکین خود به جلوی صف بیاورید، ارسال خبرنامه، محتوای آموزشی، کارت تبریک و … راههای خوبی برای رسیدن به این هدف هستند.